10 iulie 2011

Televiziunea din Moldova, liberă și exclusivă


Exclusivismul, șocantul și partizanatul politic, 3 caracteristici de bază ale posturilor de televiziune din Moldova.

De când nu am scris de ele, s-au mai schimbat vremurile. Au apărut relații, și multe altele, dar despre toate mai jos.

S-o luăm de la început, PUBLIKA TV, singura televiziune de știri din Moldova. Acum aceasta pare a fi susținută de stejărel. Însă situația stă altfel, ei nu fac, cel puțin acum, promovare lui Filat sau altcuiva. Deși au răspândit presei informația că directorul general, dar și acțiunile aparțin lui Țâra, nu se vede o neimplicare politică acolo. Să fim sinceri, bani de unde vin? Nu a ajuns miliardar sau milionar Țâra într-o seară. Susținerea, cel puțin financiară, vine din partea cuiva. Însă televiziunea respectă toate normele deontologice, puțin face copy la unele lucruri, dar nu iese din rămi. Copy, prin asta vreau să spun că au început a se împuțina ideile, nu mai sunt atâtea ca acum un an. Poate cineva și-a pus coada în mișcare și face "treabă" în televiziune, nu știu sigur, dar nu miroase a bine această scădere de calitate, pe alocuri. Însă, dacă v-or lucra sub normele și planurile ce le aveau la început, sunt mai mult ca sigur că PUBLIKA va ajunge prima în topul încrederii populației.

PRO TV CHIȘINĂU. Aici mă opresc, tușesc și scuip pe un perete. PRO TV din România știe de regulile deontologice, ai noștri nu. Jurnaliștii din România, de la aceeași televiziune, sunt calmi și echilibrați, cei de la Chișinău parcă-s detașați după senzațional și șocant. Cum se poate așa, ca dintr-o veste că cineva a decedat să se facă 3 știri și imagini șocante, fără blur. Asta e absurd! Eu înțeleg că cei de la PRO TV vor găsi motive o sumedenie la aceste fapte, dar e anormal și imoral să faci așa ceva. Asta depășește orice limită, deontologică și morală. Nu vreau să spun că televiziunea asta se pierde, dar mă rog, e televiziune și ea, trebuie oarecum respectată, însă eu nu pot să o fac. Știrile de la ora 20 au devenit un coșmar care nu mai poate fi privit. Părinții mei, care au privit foarte mult timp Știrile PRO TV cu Angela Gonța, acum privesc Știrile de la PRIME, căci nu suportă prostia PRO TV.

Trec și la PRIME. Oameni buni, în pofida faptului că Plahotniuc și Filat sunt în conflict, supărări și nu se împacă, tot ce mișcă sub conducerea primului stă bine și dă rezultate. Deși PRIME cât de cât favorizează PD-ul, acolo e calitate. Toate emisiunile realizate de PRIME în Moldova sunt cu adevărat bune. Se simte profesionalismul, nu cumătria. Are minusuri această televiziune doar în faptul că mai nu se face public faptul că Plahotniuc e în spate la tot, dar în rest, un grand mersi, că-s buni.

EuroTV. Se mai uită cineva la televiziunea asta? Nu știu, dar cum și-au tras rebranding s-au făcut mai slabi. Logo urât, știri nu prea faine, obositoare pe alocuri, poate doar faptul că prezentatorii sunt frumoși bucură, dar avem peste tot fețe proaspete, frumoase. Sper să nu se trezească într-o zi și să închidă televiziunea doamna Mitin-Stratan, pe care, de altfel, o respect.

Și Jurnal TV, ca o încheiere. Acolo, nu știu de ce, toți sunt agitați. Fac show din nimic, se zgâlțâie în aer, sar pe trambuline, și totul se petrece doar la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Vlaicu Pârcălab, de parcă alte străzi în Chișinău nu ar mai exista.

Nu scriu mai mult, deși aici este de citit multișor. Vă mulțumesc! Să trăiți!

| Vadim Zgherea 2011

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu