23 iunie 2011

Ce poți învăța de la un câine?

Imagine: mpinteractiv.ro
Aoleo, aoleo câtă putere avem noi de a schimba bunul în rău. Și fără să ne simțim vinovați măcar de fapta noastră.

Suntem murdari, răi și ne batem joc de mediu în care trăim. De aceea aș dori să dau câteva exemple din care aș putea eu, și ceilalți, să învețe bun, de la un câine.

În primul rând, câinele este un prieten foarte bun al omului, așa că el este un exemplu demn de urmat, în anumite circumstanțe, pentru noi.

Doar, un câine bun este mai mereu cu ochii pe stăpânul său, având mare grijă de el. Adică nimeni nu l-a angajat să facă asta, instinct conduce. Nouă însă ne e lene să facem câteodată ceva voluntar, sperăm ca detașații, nu vorbesc de toți, doar la bani. Bani, bani, bani! Privind dintr-o parte, ar părea că o turmă mare de oameni fug după niște hârtii. Dar, hârtii valoroase, care ajută la traiul de zi cu zi, la viață în general. Însă pe lângă ideea banilor, care unii nu o pot da mai jos de primul loc în top, trebuie să mai avem și moralitate, să respectăm, să mai facem lucruri bune, vountare, să nu așteptăm ca pentru fiecare nimic să fim plătiți.

Un câine, când face caca astupă, noi când facem caca pe străzi, vobesc de incultura de a arunca pe jos gunoi, uităm să ne mai gândim la alții. Suntem niște indivizi egoiști, plini de mândrie personală care depășește orice valoare omenească. Sunt coșuri de gunoi, dar chiar dacă nu este vreunul în apropiere, se poate ține hârtia, sau chiar gunoiul în mână, sacoșă, ca la prima ocazie să scăpăm de el.

La toate astea mai pot spune că și coșurile noastre câteodată sunt așa de pline, încât nu ai loc, dar nici idee, unde ai putea arunca ceva, asta deja este problema autorităților iresponsabile, care primesc bani pentru a sta.

De asemenea, un câine niciodată, dar niciodată nu ar trăda. Este, cred, cel mai murdar și urât lucru pe care l-ar putea face el. La oameni, însă, trădarea, minciuna, și toate luate împreună, sunt la ordinea zilei. Suntem plini de ură, ne țâșnește pe nas, gură, ochi, vorbe, prin tot ce facem. De ce nu putem fi corecți cu noi, buni cu fiecare și prieteni?

Aș mai enumera câte ceva, dar nu cred că ar fi suportabile toate. Da, din multe am de învățat și eu, că tot sunt om. Unele deja le știu, le practic, și văd că dau doar rezultate pozitive! Să trăiți!

| Vadim Zgherea 2011

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu