7 februarie 2011

Televiziunile din Moldova, şi site-urile lor!

Dacă la categoria media deja stăm binişor, să vedem cum stă media la categoria online. Părerea mea, e mai uşor, cel puţin în Moldova, să deschizi un website pentru o companie sau pentru altceva, decât pentru o institutie Mass-Media, deşi nu se referă pentru toată presa. Să le luăm pe rând!



Moldova 1. Aici stăm cel mai prost. Deşi la design, puţin sunt vechi, dar merge, nu aş putea spune astfel şi despre ştirile de pe site. Sau poate un flash player cu playlist ce conţine câteva ştiri abătute de mult de la vreme este de ajuns?! Dacă TRM a spus că se înoieşte, să credem, să ne facem orbi pe vre-o 2 ani şi să aşteptăm schimbarea, poate spre bine, mult aşteptată. Cu LIVE ne-am lămurit, deşi au posibilitatea de a pune flash, ne bagă un streaming prin Media Player, pe care nu-l priveşte nimeni. Sperăm, că altceva nu avem de făcut!

PRO TV CHIŞINĂU. Aici e totul bine, poate la "Pagini" se mai poate de lucrat, că nu arată aşa excelent partea ceea a siteului, dar în rest e fain! Însă, un singur lucru nu înţeleg, dece siteul e protv.md, însă sigla reprezintă ŞTIRILE PRO TV CHIŞINĂU, siglă copiată de la PRO TV, doar adăugat un Chişinău prea mic pentru Moldova acolo?! Cu LIVE-ul ne-am lămurit şi aici. Imaginea întârzie!

PUBLIKA. Deşi cred că prin aprilie v-or avea site mai frumos, acesta tot nu e rău. Folosesc puţine imagini pentru fundal şi restul, PRO TV foloseşte mai mult, au un site practic, căci chiar şi cei cu viteze mici l-ar putea deschide. LIVE, merge, se putea şi mai bine, e pentru cei ce au viteze mai mari de 5mbps, dar la noi nu toti au aşa ceva! Acum au şi LIVE PUBLIKA FM! Mă întreb şi eu, va face cineva, creodată, întâmplător, ca linkul către live radio să dea către un player al siteului, frumos, specific, cum are PRO FM? La noi cu astea mai rău!

Jurnal TV. Au un site aşa de greu, că dacă nu ai minim 5 mbps ţi se deschide jumătate de oră. Le recomand să mai scotă din greutate, să se mai debaraseze de unele bannere, să-l facă, pe lăngă frumos, şi practic! LIVE au, sunt printre primii, sau chiar primii în Moldova care au un LIVE stabil, al lor, bun şi cu calitate. Asta măcar îi laudă puţin.


NIT. Parcă limba oficială a Republicii Moldova e "moldoveneasca", cum spune NIT, dar de ce atunci site-ul întâi se deschide în rusă? La design stau binişor. A lucrat cineva cu idei la el, dar mai este loc şi de mai bine. La LIVE sunt mai zgârciţi. Dau doar ştiri în direct pe site, şi alea prin USTREAM! Mai trebuie lucru, deşi nu ar fi normal să se mai chinuie, dacă tot sunt contra tuturor!

PRIME. Au un site frumos şi practic. Mai greu cu categoriile, stau adunate acolo parcă nimănui nu ar trebui. Mai este lc şi de mai bine, pentru că nu ar strica şi un LIVE, pagini mi multe, să fie toţi prezentatorii pe site, toate emisiunile, tot programul. Aşa că mai sus mă refeream doar la design. LIVE nu au, îs singurii, muncă, din plin, nu doar înregistrările de ieri ale ştirilor, nu util deloc, cui îi trebuie asta? Am să-i critic dur când voi vorbi despre radio şi website-urile lor. Asta deja mâine!

Sper că nu am fost dur cu părerea? Şi dacă da, să le fie de învăţătură! Au cu toţii de muncit, unii mai mult, alţii mai puţin! Munca la salvat pe om!

| Imagini: TRM.MD, PROTV.MD, PUBLIKA.MD, JURNALTV.MD, NIT.MD, PRIME.MD
| Vadim Zgherea 2011

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu