27 noiembrie 2010

Zinaida Esepciuc...La INTEROGATORIU!

Ce ştim despre Zina? E jurnalist, fotograf, şi numai ce nu găseşti în hobby-urile ei? Mai simplu ar fi să-i spui "One man band"! E tare de caracter, ambiţioasă, haioasă, dar, când e nevoie, serioasă! Să stai de vorbă cu ea e o plăcere! Dar mai ales să faci poze, împreună cu ea... . Scoate repede acul din carul cu paie! O fată bravo! Vine din Bălţi, e născută în octombrie, pe 18, balanţă, a lucrat la diferite reviste mondene din ţară, speră spre ceva! Asta deja e o parte din succes! Doar că prin descrierea mea nu o ve-ţi cunoaşte mai bine, vă invit, deci, să vedem rezultatul interogatoriului meu!

1. Femeie de afaceri sau politician? Unde te vezi în viitor?

Părinţii mei întotdeauna mă vedeau femeie de afaceri. Eu însă am ales o altă cale – cea a creaţiei. Dacă jurnalismul poate fi considerat o afacere, atunci cred că neapărat voi deveni o businesswoman de succes. Nu am visat niciodată să devin politician şi pînă la 18 ani habar nu aveam nici de situaţia politică din ţară, atît de dezinteresată eram. După ce am venit la jurnalism, de nevoie priveam ştirile politice şi respectiv m-am făcut mai deşteaptă în chestii de acest tip. Şi deoarece eu nu pot să vorbesc despre politică fără a „strecura” cîteva fraze şi despre cultura din Moldova mulţi mă întreabă „Zina, da tu ai vrea să devii Ministrul Culturii?”. În astfel de cazuri eu răspund la fel „Vom trăi şi vom vedea”.

2. Cum crezi că ar arăta harta Moldovei dacă ai decide tu asta?

Mie-mi place harta actuală.

3. Câţi megapixeli crezi că-ţi trebuie să fii mulţumită?

Minimum 10.

4. Ce alegi? Partidele sau Blogurile?

Sigur că blogurile, fie ele şi despre partide.

5. Dacă ai avea 100 de politicieni în faţă, un aparat foto cu care ai putea face doar o poză unei singure persoane, pe cine din ei ai alege?

Uof, grea întrebare! L-aş alege pe cel care să se simtă foarte dezgheţat în faţa camerei mele. Însă mai mult îmi place fotografia de reportaj, decît “pictorialele” în care personajele pozează. Mi-ar placea să fac nişte imagini senzaţionale de tipul..

6. Visezi să apari în Forbes?

Hmm, de ce nu. Dar pînă atunci trebuie să mai lucrez ca să merit păginuţa mea în Forbes.

7. Genul de muzică preferat!

Muzica este dragostea vieţii mele şi ca oricare dragoste o accept în orice formă. Însă nu pot asculta heavy metal şi celelalte genuri de muzică grea. Ador muzica instrumentală. Pot să ascult ore în şir “picăturile” pianului, “plînsul” viorii” şi “profunzimea” violoncelului. Şi desigur muzica corală. Îmi place nu numai să o ascult, ci şi să o interpretez.

8. Filmul preferat!

Îmi plac filmele care mă pun pe gînduri, mă ţin în suspans pe tot parcursul lor şi la sfîrşitul cărora să spun “Bestial. Nici nu mi-am imaginat că se va termina anume astfel”. Deci filmele care au un sfîrşit imprevizibil. Unul dintre acestea este “Таинственный лес» de Night Shyamalan. Dintre ultimele filme pe care le-am vizionat, în lista preferinţelor mele a intrat şi „The Lake House” cu Sandra Bullock şi Keanu Reeves.

9. Genul de film pe care îl priveşti cel mai des!

Privesc documentarele şi blockbasterele istorice precum “Troy” sau “300”.

10. Eroii filmului preferat!

O ador pe Scarlet din “Pe aripile vîntului”. 

11. Ultima carte citită?

Cititul pentru mine este o plăcere pe care îmi place să o prelungesc, poate de aceea am obiceiul prost de a nu citi cartea pînă la capăt în majoritatea cazurilor. Aşa s-a întîmplat cu “Parfumul” de Patrick Suskind în care nu am reuşit să văd cum personajul principal îşi omoară victimele, cu “Ion” de Liviu Rebreanu în care aşa şi nu am aflat procesul de spînzurare al Anei… Sper să nu se întîmple la fel cu “Alchimistul” lui Paolo Coelho, pe care-l citesc din vara aceasta. Şi dacă tot insişti să-ţi spun care e ultima carte citită (pînă la capăt :), atunci este “Et la vie dure plus d-un siècle” de Sabine-Marie Runkowski, o scriitoare din Bălţi care povesteşte despre soarta familiei sale în timpul celui de-al doilea război mondial.

12. Autori care îi citeşti frecvent!

Acum îl citesc pe Allan Pease, cel mai mare specialist în arta comunicării, care l-a învăţat pe Putin limbajul corpului. Din păcate nu reuşesc să citesc multă beletristică. Acum este perioada în care consult cărţi de specialitate, cum ar fi cele ale lui Mihai Coman.

13. Pictorul preferat!

Salvador Dali!

14. Calitatea ce te reprezintă, ca femeie!

Intuiţia feminină. Serios! Despre celelalte calităţi să vorbească bărbaţii care mă cunosc.

15. Ce-ţi place la bărbaţi?

Dificilă întrebare. Apreciez bărbăţia în gîndire, în comportament, în atitudinea faţă de ceilalţi. Bărbăţia nu înseamnă să fii brutal şi agresiv, ci capacitatea de a lua decizii cumpătate, corecte. Însă dacă vrei să afli cum arată un bărbat ideal în viziunea mea… hmmm… să-ţi prezint toată lista cerinţelor mele faţă sau doar primele 100 de puncte?!

16. Ce preţuiesc prietenii la tine?

Mi-au zis că le place pozitivismul meu, stilul meu de vestimentaţie şi că reuşesc să-mi fac studiile la doua facultăţi.

17. Ce pretuieşti tu la prietenii tăi?

Că mă fac să zîmbesc, să rîd în hohote pînă la lacrimi, că mă susţin şi mă ajută atunci cînd am nevoie de ei.

18. Care ar fi cea mai mare nenorocire care ţi s-ar putea întâmpla?

Nici nu vreau să mă gîndesc la asta.

19. Ce neajunsuri crezi că ai?

Sunt prea dornică de a cunoaşte lucruri noi, de aceea mă implic în foarte multe activităţi care cer multă responsabilitate şi acţiune din partea mea, ceea ce mă extenuează fizic. E un neajuns care mai mult dăunează organismului meu, decît celor din jur.

20. Eşti superstiţioasă? De ce?

În viaţa de zi cu zi nu sunt superstiţioasă, însă atunci cînd în viaţa mea se întîmplă evenimente importante, volens-nolens încep să cred în multe chestii stranii.

21. Când eşti supărată, ce faci?

Încerc să mă ocup cu ceva, care să mă facă să uit de supărare. Dacă supărarea vine la mine atunci cînd sunt acasă, o alung făcînd curăţenie. Poate sună straniu, dar îmi place să spăl vasele.


22. Ce urăşti cel mai mult?

Egoismul, invidia şi aroganţa oamenilor şi cînd Nikonul meu nu poate să facă fotografiile aşa cum le vreau eu.

23. Ce planuri (despre care poţi vorbi) ai pe viitor?

Ai construit corect întrebarea! La momentul actual, în planurile mele intră absolvirea cu brio a facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării şi a facultăţii de Arte Frumoase, Dirijat Coral. Dintre planurile mai apropiate… să mănînc o ciocolată.

24. Ce jurnalist din Moldova merită stima ta?

Nu cred că am ajuns la un statut profesional la care să pot să afirm care jurnalist merită stima mea şi care nu. Pot doar să spun că-mi place profesionalismul lui Vitalie Dogaru, dicţia Nataliei Medvedev şi a lui Vlad Burac, prezentările Stelei Popa, optimismul Liliei Ojovan şi creativitatea Natei Albot.

25. Trăsătura care te face unică!

Poate… prea ambiţioasă.

26. Culoarea preferată!

Se zice că îţi place o anumită culoare în dependenţă de starea ta sfletească, de aceea pe parcursul vieţii pot să-ţi placă diferite culri mai mult sau mai puţin. Acum îmi place culoarea verde.

27. Iubeşti florile?

Sigur. Însă cel mai mult apreciez mirosul plăcut decît forma sau culoarea lor, poate de aceea îmi plac romaniţele şi crizantemele.

28. Reforma care te-a impresionat!

Este foarte dificil să mă impresionezi.

29. Spotul publicitar cel mai des vizionat!

Sunt un adevărat devorator de publicitate. Pot să “stau” mult timp pe youtube privind spoturi publicitare. Unul din preferatele mele este:


30. Motto-ul tău!

Totul se face înspre bine!


| Imagini: Zinaida Esepciuc
| Video: Youtube.com
| Vadim Zgherea 2010

1 comentarii:

Ana Scaletchi spunea...

Da Zina e asa....prima data cind am cunoscut-o si cind am aflat cit este de ocupata am zis: Cind le reuseste pe toate!!!!!! Oare nu cade de oboseala???!!! Am inteles ca nu.Si e permanent e cu zimbetul pe buze!:):):)

Trimiteți un comentariu