17 ianuarie 2011

Televiziunile din Moldova, şi publicul lor!

Fiecare televiziune, chiar şi din Moldova, are publicul său, căruia i se dedică cu trup şi suflet ca să-i satisfacă plăcerile şi cerinţele. Gândesc că există oameni care privesc doar un gen de televiziune, ascultă doar un gen de muzică sau radio, şi sunt bazaţi pe monotonie. Deşi, sunt oameni, ca mine, care doresc să vadă toate genurile de televiziune, să asculte o multitudine de genuri de muzică ş.a.m.d. Eu văd fiecare televiziune din MD cu un public în faţa ei, pe care, unele posturi, îl antrenează sau îl manipulează, depinde şi de televiziune.


Moldova 1. Publicul acestei televiziuni este unul de o vârstă trecută de mult de prima tinereţe. Sau chiar moşnegei şi băbuţe ce îşi perd perioada bătrâneţei pe emisiuni ce le aduc un Know-how deja învechit, putrezit, pe alocuri, însă, pentru ei ceva prosper şi bun de privit nepoţilor. Deşi prin publicul acesta bătrân se numără şi tineri, ce nu ştiu încă de privesc.eu, şi care aşteaptă reportajele, cu imagini de prin 2008, de la Mesager.

PRO TV CHIŞINĂU. Acest post şi-a căpătat marea popularitate pe timpurile comunismului lui Voronin, prin încercările de a aduce dreptatea, printre mormane de gunoi împuţit. A ştiut lumea cum să se folosească de moment, bravo PRO! Dar, publicul acestei televiziuni este unu cu viziuni liberale, începând cu copii mici ce spun cu bucurie pe buze "Îni plaşi PRO TăVă!", şi terminând deasemenea cu bătrâni, ce nu cred în comunism, la ŞTIRILE PRO TV văzând doar ştiri necomuniste. Însă, cei de la PRO, prinzând la popularitate, au ridicat bărbiile mai sus, şi nu le dau jos, se ţin doar de proiecte mici, crezând că dacă încep vreo campanie naţională, ori vor pierde din public, ori vor fi dezamăgiţi oamenii de ei. Le propun să facă ceva mai grandios decât ce au făcut până acum!

PUBLIKA TV. Aici se vede un interes mare de tot către public. PUBLIKA vrea să ajungă la inimile publicului ce-o priveşte, şi se străduie nu cumva să îşi dezamăgească cu ceva telespectatorii. Aici deasemenea văd un public începând cu vârsta de 16 ani, poate şi mai puţin, până pe la vre-o 60 de ani, dar şi puţini bătrâni, care au lăsat PRO TV-ul pe PUBLIKA, văzând aici mai multă informaţie. Caracterul publicului PUBLIKA TV este unul mai liniştit, cu mai puţine giji pe cap, sau cu o mai mare plăcere de a privi ştiri interesante de dimineaţă până seara.

Jurnal TV. Aici vedem un public mai diversificat. Plin de umor, dar în acelaşi timp şi de supărarea ştirilor ce le sunt propuse Non-Stop. Jurnal încearcă să facă din publicul său o păpuşă zâmbitoare, apăsând pe un divertisment mai comercial decât la alte televiziuni. Având un public cu vârstele cuprinse între 14 până pe la 55 de ani, Jurnal TV încearcă să fie mai presus ca PUBLIKA, deşi cea din urmă nu se bagă, cu nici un deget, în concurenţa lansată de Jurnal TV.


NIT. Aici vedem un public mereu revoltat, dar care în acelaşi timp ce priveşte NIT, urăşte cu desăvârşire noua putere şi PRO TV-ul, PUBLIKA şi Jurnal TV-ul. Postul are un public nervos cu vârstele între 25, până pe la 80 de ani, adică tineretul comunist, dar şi băbăretul comsomolist, foştii pioneri, ce strigă la tinerii de astăzi că-s "Nişti distrăbălaţi!". Aşa că dacă măcar cu un deget atingi vreun telespectator de-al NIT-ului, repede cheamă televziunea mamă şi te înăduşă, spunând că eşti spion Liberal, Democrat, sau ambele luate împtreună, şi ai atacat o televiziune, te mai trezeşti şi cu caz penal.

PRIME. O televiziune ce nu o interesează concurenţa, fiindcă se ştie, că marea majoritate stă cu ochişorii pe PRIME. Cu nu prea multe emisiuni proprii, însă de calitate, ce par a fi un exemplu pentru restul televiziunilor de la noi, PRIME are un public de toate vârstele, pentru că, în primul rând, are acoperire naţională aproape 100%, dar şi programele ce le realizează sunt pe interesul tuturor, mai puţin al NIT-iştilor, ei formează o tabără aparte în publicul moldovenesc.

Părerile relatate în acest articol îmi aparţin!

| Vadim Zgherea 2011

14 comentarii:

Anonim spunea...

multe greseli gramaticale...
corecteaza-le
'de asemenea' se scrie separat
'vreo' impreuna
'vor fi' impreuna (la viitor)
'vreun' impreuna

Anonim spunea...

UN MATERIAL REUȘIT!
ceva referitor la postul de televiziune NIT: http://recurslamorala.wordpress.com/2010/11/18/dedicatie-speciala-postului-de-televiziune-nit/

Unknown spunea...

Anonim, mersi de corectari!

Anonim spunea...

Te-ar supara oare intrebarea mea? Postul de televiziune TVR1 (Romania) ar avea public in "R. Moldova"?

Unknown spunea...

mi-a plăcut

Anonim spunea...

bun articolul, idei bune! Dar fă, frate, ceva cu greşelile alea. Îţi ştirbesc dur din imaginea ta de blogger. Dacă nu eşti sigur cum se scrie un cuvînt corect deschide un dex, nu-i o ruşine, să ştii! Sper să nu te superi, ţi-o spun cu intenţii bune. Mult succes!
Anatolie

Anonim spunea...

Cum rămâne cu 2Plus, Alt TV, Eu TV, TVC 21 şi N4?

Anonim spunea...

Ceva bun, Zgherea, dar si nu prea. In privinta ProTV-ului e clar, cu MOldova1 de asemenea. Cat priveste Publika, ce sa zic, e un fel de masinuta pentru copilasi de "noi moldoveni", si, apropo, este foarte si foarte nereusit. Am informatii, ca Publika e de vanzare, fiind finantata direct de Vantu, care, investind milioane a cam ramas dezamagit de prestatie, apropo, Jurnalul i-a dat "chisca" mult Publikai. Cat priveste liberalismului ProTV, eu as ramane rezervat, in comparatie cu Jurnalul, Pro este mult mai putin liberal. Prime-ul este un fel de amalgama de Moldova1 modernizata, cu unele tangente de NIT, si doar putin de tot luate de la televiziunile "liberale".

Unknown spunea...

faci progrese, au publicat pe Unimedia articolul

Anonim spunea...

Super articol!

Cateva comentarii de forma:
mai sunt ceva greseli, nu la fel de dure ca cele mentionate mai sus (probabil au fost corectate intre timp), insa greseli de exprimare, gen:
"fiindcă ştie că oricum marea majoritate stă cu ochişorii pe dânsa" (dânsa aici e cu sensul de 'televiziunea').
Si aucum explicatia: "dânsa" inlocuieste pronumele 'dumneaei' si nu se foloseste niciodata pentru substantive comune (cum este televiziunea in acest caz).
Sper ca te-a ajutat.

Unknown spunea...

Deci, ca să răspund tuturor, articolul este o părere ce îmi aparţine, de altfel asta este menţionat în articol, este scris la repezeală, deşi v-oi face reeditari, căci şi eu am văzut greşeli în text. Vă mulţumesc!

Andrei spunea...

Bai, astia care vedeti greselile, mai lasati-o naibii! Numai asta stiti sa cautati pe bloguri, mai patrundeti putin si in continutul articolului. De parca blogurile ar fi Teze scrise pentru Academia Romana. In rest, articolasul tau e parnititor. E pro Prime, deci, nu cred nimic din ceea ce spui. Cred ca esti Plahotnic deghizat in blogher:D Pe ruma, eu stiu de privesc.eu, nu sunt batran si priveam cu placere M1 pana la carma ei a venit Angela Sarbu si Costea Marin care au stricat totul. Asta e! Fiecare om trebuie sa-si stie locul. In afara de stiri proaste, M1 ramane pe 1 loc pentru diversitatea de emisiuni. Mai trebuie schimbati prezentatori de la Buna Dimineata si Mesager si totul va fi bine. In rest, acolo sunt prezentatori profi. MA refer la barbati, femeile nu prea si il exclud din lista celor buni pe Efim Josanu. Succes tuturor

Unknown spunea...

Andrei, sa stii ca nu sunt pro PRIME, doar am scris ceea ce cred eu! Asa vad eu posturile de televziune de la noi! Si pentru toti, exista pareri, ori pe blog, daca este, ori aici, si eu cu mare placere le citesc!

Radu Lisița spunea...

Mi-a plăcut. Reușit articolul!

Trimiteți un comentariu